آتش نشانی ها ساختمان های بزرگ و غول پیکری هستند که هر از گاهی با گذر از کنارشان و مشاهده سکوت و خلوتی آن ها، ممکن است فکر کنیم که همواره چنین شرایطی دارند. اما کافی است با یک خطر بالقوه رو به رو شوید تا ببینید که چگونه، تنها فداکاری های آتش نشان هاست که شما را از مخمصه نجات می دهد. آتش نشان یک شغل پرخطر است و تامین شرایط مناسب و امکانات لازم در آتش نشانی، کاملا ضروری می باشد. گرمایش آتش نشانی ها به عنوان محیط هایی بسیار بزرگ و وسیع که گاهی رفت و آمد زیادی نیز در آن ها اتفاق می افتد، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این نوشته به بررسی بهترین راه ها برای تامین گرمایش سالن آتش نشانی می پردازیم.
چرا گرمایش سالن های آتش نشانی مهم است؟
دو دلیل عمده برای این مسئله وجود دارد:
1. تامین آسایش آتش نشان ها
آتش نشانی شغلی غیر قابل پیش بینی است و هر آن ممکن است نیاز باشد تا آتش نشان ها به خط شده و برای حل یک مشکل، خواه آتش سوزی باشد یا مسئله دیگر، به محل حادثه اعزام شوند. از این رو آماده باش همیشگی آن ها بسیار مهم است. در این وضعیت، اگر شرایط رفاهی و وضعیت دمای محیط آتش نشانی مناسب نباشد، ممکن است آتش نشان ها دچار مشکل شده، تمرکز خود را از دست داده یا انرژی لازم برای مواجهه با خطرات و سختی های این شغل را نداشته باشند. از این رو مهم است که دمای محیط همواره در یک حالت ثابت و پایدار باقی بماند.
2. صرفه جویی در انرژی و هزینه ها
تامین دمای محیط آتش نشانی، نیازمند استفاده همیشگی از یک سیستم گرمایشی است؛ پس مصرف انرژی و هزینه های آن به طور طبیعی زیاد خواهد بود. بنابراین استفاده از بهترین و بهینه ترین سیستم گرمایشی نقش مهمی در صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه ها خواهد داشت.
عوامل صرفه جویی در تامین گرمای آتش نشانی ها
با انجام یک سری اقدامات موثر، می توان در مصرف انرژی و تامین گرمای سالن های آتش نشانی بهتر و بهینه تر عمل کرد. در ادامه به تعدادی از این عوامل اشاره می کنیم.
عایق بودن ساختمان ها
70 درصد مصرف گاز ایران در بخش صنعتی است و صرفه جویی در مصرف انرژی، می تواند به کاهش هزینه ها کمک شایانی کند. عایق بودن دیوارهای ساختمان و همینطور درها و سقف سالن آتش نشانی، موجب کاهش اتلاف دما و افزایش مدت زمان حفظ گرما در محیط می گردد.
تهویه مناسب
هوای موجود در سالن آتش نشانی نباید صرفا هوایی باشد که از طریق در و پنجره در تردد است. تهویه مناسب در محیط آتش نشانی موجب بهبود سلامت کارکنان و محیط می شود و از سویی، در فرایند تهویه بیش از 50 درصد انرژی هوای تخلیه شده در داخل ساختمان حفظ خواهد شد.
استفاده از وسایل کم مصرف
سیستم های گرمایشی و سرمایشی، لامپ ها و هر وسیله مصرفی دیگری که در محیط آتش نشانی استفاده می شود، باید تا حد امکان کم مصرف باشد. معمولا چیزی حدود 25 درصد مصرف برق سالن های بزرگ مربوط به روشنایی است؛ پس می توانید با جایگزینی لامپ های پرمصرف با کم مصرف شروع کنید. استفاده از سیستم های برقی سنسوردار نیز می تواند جایگزین مناسب دیگری برای کاهش مصرف انرژی باشد.
استفاده از ویژگی های طبیعی ساختمان
اگر امکانش را دارید، در قسمت جنوبی ساختمان خود پنجره های بزرگ تعبیه کنید. نور خورشید یک گرم کننده طبیعی است و می تواند نقش بسیار مفید و موثری در تامین گرمای ساختمان آتش نشانی داشته باشد. همچنین استفاده از نورگیر های بزرگ می تواند جایگزین روشن کردن چراغ در طول روز باشد و مصرف انرژی لامپ ها در روشنایی روز را تا 80 درصد کاهش دهد.
بهترین سیستم گرمایش آتش نشانی چیست؟
با توجه به نکات مطرح شده، اکنون می توانیم به سراغ بهترین سیستم های گرمایشی سالن آتش نشانی برویم. سیستم های مختلفی در بازار وجود دارند که هر کدام موافقان و مخالفان خود را دارا هستند؛ اما بررسی های ما در نهایت ما را به یک نتیجه واحد می رساند:
بهترین سیستم گرمایش آتش نشانی، هیتر تابشی ها یا همان هیتر های تابشی هستند. ظرفیت هیتر تابشی های آتش نشانی معادل با 40 هزار تا 100 هزار BTU/hr است و می توان آن ها را به راحتی بین تجهیزات آتش نشانی نصب کرد. البته باید نکات ایمنی را نیز در هنگام نصب لحاظ کرده و فاصله ایمنی لازم میان هیتر تابشی ها و مواد قابل احتراق موجود در آتش نشانی را در نظر بگیرید.
مزایای نصب هیتر های تابشی در سالن های آتش نشانی
هیتر های تابشی سالن آتش نشانی در سقف سالن نصب می شوند و با تابش مستقیم گرما از طریق اشعه های مادون قرمز، بدون این که نیازی به گرم کردن هوا وجود داشته باشد، مستقیما به کف سالن و تجهیزات موجود در سالن گرما را می تابانند. این مسئله باعث می شود تا کف سالن همچون یک تابشگر غول پیکر عمل کرده و با افزایش دمای آن، دمای محیط نیز افزایش یابد؛ چیزی کاملا مشابه با عملکرد خورشید! هیتر تابشی های آتش نشانی تجهیزات و ماشین های آتش نشانی را نیز گرم نگه می دارند و این موضوع برای عملکرد بهتر و بهینه آتش نشانان، یک مزیت بزرگ به شمار می رود.
هیتر تابشی در مصرف انرژی نیز صرفه جویی قابل توجهی دارد؛ علی رغم این که این هیتر در ساختار عملکردی خود، همزمان به برق و گاز احتیاج دارد، اما مصرف انرژی آن تا 50 درصد و حتی بیشتر، از سیستم های گرمایشی دیگر کمتر است. دلیل این امر نیز استفاده از سیستم تابش به اجسام به جای سیستم همرفتی است؛ که باعث می شود حتی با وجود باز شدن در های عظیم و بزرگ سالن آتش نشانی در هنگام ورود و خروج، گرما در کف سالن حفظ شده و مصرف انرژی به شدت کاهش یابد.
نکته مهم این است که هیتر تابشی ها را نباید دقیقا در بالای ماشین های آتش نشانی قرار دهید. هیتر تابشی ها باید در فواصل منظم و در جایی نصب شوند که هیچ ماشین آتش نشانی ای زیر آن ها قرار نگرفته است.
برای خرید هیتر تابشی های آتش نشانی چه باید کرد؟
شرکت نیکان پارسه به عنوان یکی از بزرگترین فروشندگان سیستم های گرمایش آتش نشانی، آمادگی این را دارد تا پس از دریافت اطلاعات سالن آتش نشانی و ابعاد و ویژگی های آن، بهترین و مناسب ترین مدل های هیتر تابشی را به شما معرفی کرده تا با خرید آن ها، گرمایش این سالن ها را به بهترین وجه ممکن تامین نمایید.
سخن پایانی
در این نوشته درباره گرمایش آتش نشانی و راه های کاهش اتلاف انرژی در سالن های آتش نشانی نکات مهمی را بیان کردیم و بهترین سیستم ها برای تامین گرمای سالن های آتش نشانی را به شما معرفی نمودیم. امیدواریم این مطلب مورد توجهتان قرار گرفته باشد. اگر سوالی در رابطه با نکات مطرح شده دارید، لطفا در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.