رطوبت ساز قارچ یکی از لوازم بسیار کاربردی و با کیفیت است که باعث بهبود شرایط سالن پرورش قارچ و در نتیجه، افزایش سود شما می شود. با استفاده از رطوبت ساز پروانه ای و مدل های دیگر، شما می توانید قارچ های فوق العاده با کیفیتی در سالن به دست بیاورید. در نتیجه، فروش بهتری خواهید داشت و این امر موجب افزایش سود شما می شود. برای رسیدن به این هدف، باید از رطوبت سازهای با کیفیت برای سالن پرورش قارچ استفاده کنید.
در ادامه این مطلب، برای شما توضیح می دهیم که بهترین رطوبت ساز برای سالن پرورش قارچ چه ویژگی هایی دارد و چگونه می توانید این دستگاه را انتخاب کنید. پس اگر شما هم یک سالن پرورش قارچ دارید و می خواهید عملکرد آن را بهبود بخشید، حتماً تا پایان همراه ما باشید.
رطوبت ساز قارچ چیست و چرا ضروری است؟
رطوبت ساز قارچ به دستگاهی گفته می شود که با تبدیل قطرات درشت آب به ذرات بسیار ریز مانند مه و رطوبت خنک در فضای سالن پرورش قارچ، باعث افزایش کیفیت این محصولات می شود. شاید برای شما جالب باشد که بدانید استفاده از رطوبت ساز نه تنها در سالن پرورش قارچ، بلکه در گلخانه ها و مکان های صنعتی دیگر نیز اهمیت زیادی دارد.
این دستگاه شامل نمونه های مختلفی می شود. با این حال، مهمترین هدف همه این لوازم، این است که رطوبت مورد نیاز قارچ را تامین کنند و باعث افزایش کیفیت این محصولات شوند. وجود رطوبت برای رشد مواد غذایی و به خصوص قارچ، اهمیت بسیار زیادی دارد. در ادامه، بیشتر درباره این موضوع صحبت خواهیم کرد.
همچنین بخوانید: مه پاش چیست؟ 5 کاربرد شگفتانگیز مه پاش ها در سال 2025!
نقش رطوبت در پرورش قارچ دکمه ای و صدفی
میزان رطوبت مورد نیاز قارچ در سالن، تا حد خیلی زیادی به نوع قارچ مورد نظر شما بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر قارچ دکمه ای داشته باشید، این قارچ باید بین ۸۵ تا ۹۰ درصد رطوبت دریافت کند. این در حالی است که رطوبت مورد نیاز قارچ صدفی، کمی بیشتر است و به بین ۹۰ تا ۹۵ درصد می رسد.
زمانی که قارچ در هر یک از مراحل رشد قرار دارد، باید رطوبت سالن پرورش قارچ را به طور کامل کنترل کنید. فرقی ندارد که در مرحله میکلیوم هستید یا برداشت نهایی؛ در هر شرایطی، افزایش یا کاهش بیش از حد رطوبت می تواند آسیب های خیلی زیادی به قارچ برساند.
تاثیر رطوبت ناکافی بر کیفیت محصول
از سوی دیگر، اگر رطوبت مورد نیاز در سالن پرورش قارچ تامین نشود، کیفیت محصول تا حد قابل توجهی پایین می آید. به عنوان مثال، وجود قارچ ها در یک محیط خشک و با رطوبت کم، باعث می شود که هم طعم و هم شکل قارچ ها تا حد خیلی زیادی تغییر کنند. این امر باعث کاهش کیفیت قارچ ها می شود.
به همین دلیل هم شما نمی توانید قارچ ها را با قیمت مناسبی به فروش برسانید و این امر، تاثیر زیادی در کاهش سود شما و حتی متضرر شدنتان دارد. از این رو، استفاده از رطوبت ساز قارچ می تواند تاثیر بسیار زیادی در بهبود سود شما داشته باشد.
انواع رطوبت سازهای مناسب برای سالن قارچ
همان طور که تاکنون متوجه شدید، استفاده از رطوبت ساز برای سالن پرورش قارچ اهمیت بسیار زیادی دارد. با استفاده از این وسیله، شما می توانید رطوبت مورد نیاز سالن پرورش قارچ را تا حد خیلی زیادی تامین کنید.
همینطور بخوانید: 10 نکته طلایی برای کنترل رطوبت گلخانه خیار در تابستان
با این حال، باید بدانید که محصولات زیادی برای انجام این کار طراحی شده اند که شما با توجه به شرایط سالن پرورش قارچ و میزان بودجه ای که دارید، می توانید از یکی از آنها استفاده کنید. رایج ترین انواع رطوبت سازهای مناسب برای سالن پرورش قارچ، شامل رطوبت ساز پروانه ای، التراسونیک و نازلی می شوند. در ادامه، توضیح مختصری درباره هر یک از این رطوبت سازها در اختیار شما قرار می دهیم:
مقایسه رطوبت ساز پروانه ای و التراسونیک
رطوبت ساز پروانه ای یکی از پرطرفدارترین و رایج ترین رطوبت سازهای سالن پورش قارچ شناخته می شود که با به چرخش درآوردن پروانه ها، به تبدیل قطرات درشت آب به ذرات ریز مه کمک می کند. این دستگاه کیفیت بسیار بالایی دارد و به شما این امکان را می دهد تا از آن در هر سالنی که بخواهید، بدون کمترین مشکل استفاده کنید. ساختار ساده این رطوبت ساز، موجب شده که عملکرد بسیار خوبی داشته باشد و به شما این امکان را دهد تا در هر مکانی که بخواهید، برای طولانی مدت از آن استفاده کنید.
از سوی دیگر، رطوبت ساز اولتراسونیک نمونه جدیدتر و پیشرفته تری نسبت به مورد قبلی است و به شما این امکان را می دهد تا با استفاده از امواج فرا صوت، رطوبت را در سالن پرورش قارچ به گردش درآورید. این رطوبت ساز با استفاده از امواج فرا صوت، ذرات بسیار ریز مه را تولید و در فضا پراکنده می کند. این دستگاه باعث ایجاد یک رطوبت و مه خنک در فضا می شود که با ایجاد صدای بسیار کم و عملکرد بی وقفه، رطوبت مورد نیاز قارچ را فراهم می آورد.
همچنین بخوانید: گرمایش برای مرغ خانگی
ویژگی های رطوبت ساز نازلی برای قارچ
یکی دیگر از انواع رطوبت ساز قارچ که شما می توانید از آن در سالن پرورش قارچ استفاده کنید، رطوبت ساز نازلی است. این رطوبت ساز با استفاده از نازل های تحت فشاری که دارد، ذرات ریز مه را تبدیل و در سالن پرورش قارچ پراکنده می کند.
نکته جالب درباره این دستگاه این است که به راحتی می توانید فشار آن را با توجه به شرایط خود، تنظیم کنید. از طرف دیگر، شما امکان تنظیم حجم پخش آب این دستگاه را نیز دارید که همه این موارد، با توجه به نیاز قارچ در نظر گرفته می شوند. از دیگر ویژگی های رطوبت ساز نازلی برای قارچ، می توان به بدنه مقاوم، کیفیت بالا، توانایی تحمل شرایط سخت محیطی و ایجاد رطوبت با کیفیت هستند.
چگونه رطوبت ساز مناسب برای سالن قارچ انتخاب کنیم؟
اگر قصد خرید رطوبت ساز قارچ را دارید، لازم است به برخی نکات مهم توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین و با کیفیت ترین دستگاه را انتخاب کنید. اگر مه پاش مورد نظر شما کیفیت کافی نداشته باشد، نمی تواند رطوبت مورد نیاز را به قارچ ها برساند و در نتیجه، کیفیت قارچ ها تا حد زیادی پایین می آید. از طرف دیگر، خود این دستگاه نیز ممکن است کیفیت خیلی خوبی نداشته باشد و در بازه زمانی کوتاهی آسیب ببیند و خراب شود. به همین دلیل توجه به نکات زیر موقع خرید مه پاش سالن قارچ، اهمیت بسیار زیادی دارد:
بررسی مساحت سالن
شما باید رطوبت ساز را متناسب با مساحت سالن پرورش قارچ انتخاب کنید. اگر سالن پرورش قارچ خیلی بزرگ است، از رطوبت سازهای قوی و پرقدرت استفاده کنید. از طرف دیگر، می توانید از دو یا چند عدد رطوبت ساز نیز برای این هدف کمک بگیرید. این در حالی است که برای سالن های پرورش قارچ با متراژ کوچک، رطوبت ساز و مه پاش های معمولی هم کار شما را راه می اندازند.
بررسی توان دستگاه
توان دستگاه، نشان می دهد که آیا شما می توانید از این مه پاش در سالن پرورش قارچ مورد نظر خود استفاده کنید یا خیر. دستگاه هایی که توان بالایی دارند، ذرات مه را با اندازه ریزتر و تا فاصله بیشتری پراکنده می کنند و برعکس. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که دستگاه هایی با توان بالاتر، با قیمت بیشتری نیز به فروش می رسند.
میزان مصرف انرژی
تا حد امکان، دستگاهی را انتخاب کنید که میزان مصرف آب و برق کمی دارد و لازم نیست هزینه زیادی برای قبض این موارد بپردازید. علاوه بر کاهش هزینه ها، این نکته باعث صرفه جویی در میزان مصرف انرژی و در نتیجه، محافظت از محیط زیست می شود.
تنظیم دقیق رطوبت
برخی دستگاه های رطوبت ساز قارچ به شما این امکان را می دهند تا به صورت کاملاً دقیق، رطوبت مورد نیاز سالن پرورش قارچ را تنظیم کنید. برای انجام این کار، برخی کنترلرها در سالن تعبیه می شوند که خیلی راحت رطوبت محیط را نشان می دهند و شما می توانید آن را به گونه ای تنظیم کنید که رطوبت سالن پرورش قارچ را به حد نصاب برساند.
همینطور بخوانید: بهترین سیستم سرمایشی فضای باز در سال 1404 را بشناسید!
مزایای استفاده از رطوبت ساز در پرورش قارچ
استفاده از رطوبت ساز در سالن پرورش قارچ مزایای بسیار زیادی دارد و موجب می شود که کیفیت قارچ ها تا حد خیلی زیادی افزایش پیدا کند. البته این امر فقط در صورتی امکان پذیر است که از مه پاش و رطوبت سازهای با کیفیت استفاده کرده باشید. در ادامه، برخی از مهمترین مزایای استفاده از رطوبت ساز در سالن های پرورش قارچ را نام می بریم:
- افزایش کیفیت قارچ: مهم ترین مزیت استفاده از رطوبت ساز در سالن پرورش قارچ، این است که کیفیت قارچ ها را تا حد خیلی زیادی افزایش می دهد و از این طریق، شما می توانید سود خیلی خوبی به دست بیاورید.
- عملکرد سریع در مرطوب کردن محیط: زمانی که شما رطوبت ساز را روشن می کنید، در بازه زمانی خیلی سریعی، رطوبت سالن پرورش قارچ را افزایش می دهد و اصلاً لازم نیست که زمان زیادی را منتظر بمانید.
- نیاز به تهویه کم: با استفاده از این سیستم، نیازی نیست که از سیستم های تهویه خیلی قوی استفاده کنید و فقط این که یک راه خروج برای رطوبت اضافی سالن پرورش قارچ باشد، کافی است.
- مصرف انرژی کم: اگر از رطوبت ساز با کیفیتی استفاده کرده باشید، میزان مصرف انرژی خیلی کمی دارد و در عین حال، بهترین عملکرد را در اختیار شما قرار می دهد.
نکات نصب و نگهداری رطوبت ساز قارچ
نحوه نصب و راه اندازی رطوبت ساز قارچ تا حد خیلی زیادی به نوع رطوبت ساز شما بستگی دارد. زیرا هر مدل از رطوبت سازها و سیستم های مه پاش را به شکل های متفاوتی نصب می کنند. به همین دلیل شما باید موقع نصب این دستگاه، اول از همه به دفترچه راهنمای آن نگاه کنید. همچنین می توانید از فروشندگان و متخصصان نیز سوال بپرسید تا برای شما به طور کامل توضیح دهند.
برای این که رطوبت ساز در طول زمان آسیبی نبیند و به بهترین شکل ممکن از آن نگهداری کنید، لازم است آن را به صورت دوره ای تمیز کنید. یکی از مهمترین قطعاتی که باید حتماً هر چند ماه یک بار عوض شود، فیلتر تصفیه آب است.
از طرف دیگر، شما می توانید از نصاب ها و متخصصان حرفه ای بخواهید تا این دستگاه را برای شما در مکان مناسبی نصب کنند. این افراد با توجه به تجربه ای که دارند، بهترین مکان را برای نصب رطوبت ساز قارچ انتخاب می کنند تا رطوبت به اندازه کافی به همه قسمت های سالن پرورش قارچ برسد. این کار توسط کارشناسان و متخصصان نیکان پارسه، به راحتی برای شما انجام می شود.
هزینه و قیمت رطوبت سازهای قارچ
قیمت رطوبت ساز قارچ تا حد خیلی زیادی به نوع دستگاه انتخابی شما بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر دستگاه های با کیفیت و مدرنی را انتخاب کرده باشید که توان بالایی هم دارند، باید هزینه بیشتری بپردازید. این در حالی است که دستگاه های معمولی تر، با قیمت پایین تر به فروش می رسند. شما باید برای اطمینان از منطقی بودن قیمت رطوبت ساز برای سالن قارچ، به فروشگاه های معتبر و قانونی مراجعه کنید.
پرسش های متداول درباره رطوبت ساز قارچ
رطوبت مورد نیاز قارچ چقدر است؟ این موضوع تا حد خیلی زیادی به نوع قارچ بستگی دارد. به عنوان مثال، قارچ های دکمه ای به رطوبت بین ۸۵ تا ۹۰ درصد و قارچ های صدفی به رطوبت بین ۹۰ تا ۹۵ درصد نیاز دارند.
استفاده از رطوبت ساز در سالن پرورش قارچ چه اهمیتی دارد؟ کمبود رطوبت در سالن پرورش قارچ، باعث خشک، پلاسیده و حتی بد طعم شدن قارچ ها می شود. این در حالی است که اگر رطوبت کافی در این فضا وجود داشته باشد، قارچ ها کاملاً سالم، تازه و با کیفیت خواهند بود و شما می توانید آنها را با قیمت خیلی خوبی بفروشید. به همین دلیل هم می توان گفت که استفاده از رطوبت ساز در سالن پرورش قارچ اهمیت بسیار زیادی دارد.
نکات مهم برای انتخاب بهترین رطوبت ساز در سالن پرورش قارچ چه مواردی هستند؟ برای خرید بهترین و با کیفیت ترین رطوبت ساز در سالن پرورش قارچ، لازم است به متراژ سالن، نوع قارچ، توان دستگاه، کیفیت بدنه، خدمات پس از فروش و قیمت آن توجه داشته باشید.