استرس گرمایی در اسب یک مسئله بسیار حیاتی و مهم برای زندگی این حیوان است که اگر خیلی شدید شود، می تواند جان آن را نیز به خطر بیندازد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید میزان تعریق اسب نسبت به بدن انسان تقریباً ۳ برابر بیشتر است. به همین دلیل هم بدن اسب آب بسیار زیادی را از دست می دهد و دچار افزایش دمای خیلی بیشتر می شود. از این رو، به هیچ عنوان نباید استرس حرارتی در اسب را پشت گوش بیندازید و نسبت به این موضوع بی اهمیت باشید.
استرس گرمایی در اسب چیست؟

منظور از استرس گرمایی اسب این است که دمای بدن اسب بیش از اندازه افزایش پیدا می کند و به نوعی، دچار گرمازدگی می شود. با افزایش دمای بدن، بیش از اندازه عرق می کند و آب زیادی از بدن اسب خارج می شود. همزمان با خارج شدن آب، الکترولیت های مغذی بدن مانند منیزیم، سدیم، کلسیم، پتاسیم و کلر نیز از بدن اسب بیرون می رود. این روند موجب می شود که بدن اسب بیش از اندازه بی حال شود و حتی نتواند فعالیت هایی که قبلاً به راحتی انجام می داد را نیز به پایان برساند.
دلیل استرس گرمایی اسب
ممکن است دلایل مختلفی باعث استرس حرارتی اسب شوند و روند طبیعی بدن این حیوان نجیب را دچار اختلال کنند. برای مثال، نداشتن تهویه مناسب در فضای اصطبل، یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که باعث افزایش دمای محیط به خصوص در فصل تابستان می شود. از سوی دیگر، ممکن است گاهی مواقع نور خورشید بیش از اندازه به داخل اصطبل بتابد و این موضوع، طبیعتاً باعث می شود که دمای داخل اصطبل پیدا کند.

از دیگر مواردی که می تواند باعث افزایش دمای بدن حذف شود، می توان به افزایش تحرک و فعالیت بدنی آن اشاره کرد. حتی غذایی که به اسب می دهید هم می تواند روی این موضوع تاثیر بسیار زیادی بگذارد. هرچه هوا گرمتر می شود، بهتر است که غذاهای خنک تر به این حیوان بدهید. شاید برای شما جالب باشد که بدانید بخش زیادی از انرژی بدن اسب به خاطر افزایش دما از بین می رود.
برای مثال، تحقیقات نشان داده اند که نزدیک به ۷۵ از انرژی بدن این حیوان به خاطر مقابله با افزایش دما و تنها ۲۵ درصد برای فعالیت های عضلانی مصرف می شوند. به همین دلیل اگر شما هم می خواهید استفاده بهینه تری از اسب کنید، بهتر است فضای زندگی این حیوان را خنک نگه دارید تا نیازی به مصرف انرژی برای خنک کردن بدن خود نداشته باشد.
علائم استرس حرارتی در اسب

زمانی که اسب دچار استرس حرارتی می شود، علائم خاصی در بدن این حیوان نمایش داده می شوند که می توانند تاثیر بسیار زیادی در نحوه عملکرد آن داشته باشند. معمولاً در مراحل ابتدایی استرس گرمایی، این علائم خیلی شدید نیستند و اگر به این حیوان توجه خیلی زیادی نداشته باشید، ممکن است حتی متوجه آن هم نشوید.
این در حالی است که به مرور زمان، این علائم خیلی شدیدتر و جدی تر می شوند و می توانند حتی به مرگ این حیوان نیز منجر شوند. پس حتماً به اسب توجه کافی داشته باشید و در صورت مشاهده هرگونه علائم زیر، راهی برای درمان استرس گرمایی در اسب بیابید.
- تعریق زیاد و حتی زمانی که فعالیت بدنی ندارد
- عرق نکردن به طور کلی
- افزایش تعداد و سرعت تنفس
- له له زدن
- افزایش ضربان قلب و بیشتر از ۵۰ ضربان قلب در یک دقیقه
- نداشتن اشتها
- خشک شدن پوست اسب
- گرم شدن بدن اسب
- رنگ پریدگی اسب
- افزایش دمای بدن تا بیشتر از ۳۸ درجه سانتیگراد به صورت غیر معمول
بهترین راه ها برای مقابله با استرس گرمایی در اسب

بعد از این که علائم استرس گرمایی اسب را شناختید، نوبت به آن می رسد که به دنبال راهی برای درمان این مشکل بگردید. چندین روش برای مقابله با استرس گرمایی در اسب وجود دارند که شما می توانید با توجه به شرایط خود، از آنها استفاده کنید. توجه داشته باشید اسب هایی که سن بیشتری دارند و فعالیت بدنی آنها نیز بیشتر است، خیلی بیشتر از سایر اسب ها در معرض خطر هستند و باید نکاتی که می گوییم را در ابتدا برای آنها رعایت کنید.
1. تامین آب کافی برای اسب
همان طور که پیش از این نیز گفتیم، با افزایش دمای بدن اسب، مقدار آب زیادی از طریق تعریق از بدن آن خارج می شود. به همین دلیل هم شما باید برای جبران این آب از دست رفته، آب کافی به بدن اسب برسانید. از این رو، باید به اندازه کافی آب خنک در اختیار داشته باشید تا اسب بتواند در طول روز، مقدار آب فراوانی بنوشد. معمولاً در اصطبل های اسب از گالن های متعددی استفاده می کنند.
2. ایجاد سیستم تهویه مناسب
در اصطبل اسب باید سیستم تهویه مناسبی وجود داشته باشد تا از افزایش دمای بیش از حد جلوگیری کند. این تهویه می تواند با به گردش درآوردن هوا، استرس گرمایی اسب را تا حد خیلی زیادی کاهش دهد. زمانی که شما از تهویه استفاده می کنید، هوا خیلی تازه است و اصلاً بیش از اندازه گرم نمی شود.
نکته جالب توجه درباره استفاده از سیستم تهویه در اصطبل اسب این است که از انتقال یافتن عوامل بیمارستان جلوگیری می کند. چراکه گاهی مواقع عدم حرکت هوا در فضای اصطبل، می تواند باعث ایجاد بیماری های زیاد در بدن اسب شود. به همین دلیل هم با استفاده از یک سیستم تهویه کاربردی، اکسیژن بیشتری به اسب می رسد و از افزایش دمای بیش از حد بدن آن جلوگیری می کنید.
3. استفاده از سیستم مه پاش
یکی از روش های فوق العاده کاربردی و کم هزینه برای جلوگیری از استرس حرارتی در اسب این است که از سیستم مه پاش استفاده کنید. مه پاش قطرات بسیار ریز مانند مه و بخار بسیار خنکی را در فضای اصطبل پراکنده می کند. این کار موجب می شود که دمای هوا تا حد قابل توجهی پایین بیاید و هوای اصطبل فوق العاده خنک شود. به همین دلیل هم احتمال این که اسب دچار استرس حرارتی شود، بسیار پایین می آید.
4. استفاده از پنکه مه پاش
اگر توانایی استفاده از سیستم مه پاش را در سراسر اصطبل ندارید، می توانید فقط در همان نواحی که هوا بیشتر گرم می شوند، یک پنکه مه پاش قرار دهید. پنکه مه پاش نیز عملکرد مشابه نسبت به سیستم مه پاش دارد و تنها تفاوت آنها، در این است که خیلی راحت می توانید آن را جابجا کنید. نحوه عملکرد پنکه مه پاش نیز مانند نمونه قبلی، به این صورت است که هوای خیلی خنکی را به وجود می آورد و باعث کاهش دمای اصطبل و بدن اسب می شود.
سخن پایانی
اگر اسب دارید و نمی خواهید مشکلی برای این حیوان به وجود بیاید، پیشنهاد می کنیم که همین حالا قبل از این که وارد هوای گرم بهار و تابستان شویم، به فکر جلوگیری از افزایش دمای بدن آن باشید. همان طور که متوجه شدید، استرس گرمایی در اسب می تواند آسیب بسیار زیادی به این حیوان وارد کند. به همین دلیل هم سعی کنید حتماً با استفاده از روش های کاملاً کاربردی و مناسب، دمای هوای اصطبل را پایین بیاورید تا بدن اسب بیش از اندازه عرق نکند و انرژی آن از دست نرود.
اگر شما هم قصد خرید سیستم مه پاش برای جلوگیری از استرس حرارتی اسب را دارید، می توانید همین حالا با کارشناسان ما در نیکان پارسه تماس بگیرید تا به طور کامل شما را برای خرید، راهنمایی کنند.